17 maart 2015

ZO KOOP JE GEEN KLEREN DIE JE TOCH NOOIT DRAAGT – 6 TIPS

Zo koop je geen kleren die je toch nooit draagt - 6 tips
Is jouw kledingkast een oerwoud van textiel waar je je iedere ochtend een weg doorheen moet banen?  Daar ben je niet alleen in.

80% van je kleren draag je namelijk nooit.  (Tenminste, dat lees ik overal.)

En nu is het de vraag… hoe het komt dat je kast dichtslibt met broeken, shirts, blouses, rokjes, jurkjes – voor mijn part ondergoed en pyjama’s – die je nooit aantrekt? 

8 op de 10 keer gooi je dus je geld weg wanneer je je pinpasje door de betaalautomaat van de H&M of de Zara haalt.  Da’s iets om even bij stil te staan, niet? 

De oplossing lijkt eenvoudig: gewoon geen kleren meer kopen die je niet zult aantrekken.

Maar hoe doe je dat?  Want toen je je nieuwe spijkerbroek ging afrekenen, was dat niet met de bedoeling om hem alleen maar in de kast te laten liggen.

Hoe voorkom je dat je iets koopt wat je nooit aantrekt?

6 tips…

Tip 1. Denk ‘aardappelen, groente en vlees’

Klinkt misschien gek om over eten te beginnen wanneer we het over kleren hebben, maar deze vergelijking gaat wel op. 
Wanneer je boodschappen doet voor het avondeten, dan koop je de ‘basics’: aardappelen, groente en vlees.  Alleen sóms koop je daar iets bij om je maaltje mee ‘op te fluffen’, zoals een slaatje, een sausje, jus, … enfin, bedenk het maar. 

Punt is dat je dit ook kunt toepassen wanneer je voor kleren gaat shoppen. 

Een goeie vuistregel: tenminste 70% van je garderobe moet bestaan uit ‘basics’ en hooguit 30% uit ‘opfluf’. 

‘Basics’ zijn bijvoorbeeld een eenvoudige zwarte broek die je voor iedere gelegenheid aan kunt, of een elegant schoentje dat overal onder past.  Bij ‘opfluf’ moet je denken aan kleuren, patronen, accessoires en bling bling.

Dat heb ik niet zelf bedacht, hoor.  Ook ik was op zoek naar een antwoord op de vraag waarom ik niks heb om aan te trekken, terwijl mijn kledingkast uitpuilt.  Blijkt dat ik die proporties - 70% basics vs. 30% opfluf – had omgedraaid!  

Tip 2. Sta met beide voeten op de grond

Koop kleding die past bij je huidige lifestyle en omstandigheden.  Als je een zittend beroep hebt dan kun je je een hakje permitteren, maar moet je lang staan of veel lopen, dan zul je die pumps niet echt vaak dragen. 

Zelf mocht ik graag de komst van de lente willen bespoedigen door zomerjurkjes en sandalen te kopen.  Ik heb er onlangs een vuilniszak vol van weggedaan, want hoeveel zomerjurkjes ik ook in mijn kast mag hangen, in onze contreien lopen de temperaturen helaas niet zo héél vaak hoger op dan 25º.  Integendeel, het regent en waait hier meer dan ons lief is.  Koop dus basics die rotweerbestendig zijn!

Als je gaat shoppen voor een ‘ideaalbeeld’ dan zit je straks opgezadeld met een stapel kleren die je nooit aantrekt. 

Tip 3. Ontwikkel je persoonlijke kledingstijl

Nog zoiets…
Luipaardenprints, lovertjes, glitter en Schotse ruitjes trokken mijn aandacht altijd tijdens het shoppen.  
Ziet er heel leuk uit hoor allemaal, maar probeer er ’s ochtends maar eens een geschikte combi mee te maken.  Ik had dus alleen maar ‘opfluf’ in de kast hangen. 

Concentreer je op de ‘basics’ en stem die af op wat jou het beste staat en wat jij het liefste draagt.

Kom je er niet uit welke kleding het beste bij jou past?  Neem dan eens een kijkje in je wasmand.  De kleren die daar het vaakst in terechtkomen, zijn de kleren waar je je het prettigst in voelt.

Tip 4. Let op pasvorm en materiaal

Koop nou niet die dure spijkerbroek in maatje 29 omdat je denkt dat je dan eindelijk eens aan de lijn zult gaan doen.  Been there, done that, werkt niet!  Die broek ligt drie jaar later nog in je kast, want je krijgt ’t niet over je hart om ‘m ongedragen weg te doen.

Kleding waar je je goed in voelt, is kleding die mooi aanpast en nergens knelt of gaapt.  Zó hoor je je te voelen in je nieuwe spijkerbroek ;-). 

Bekijk de onderhoudseisen van het materiaal voordat je tot aanschaf overgaat.  Kun je dat angoratruitje makkelijk zelf wassen?  Als je er speciaal voor naar de stomerij moet, laat het dan maar in de winkel hangen.  Beter daar dan in je kledingkast.  Want die stomerij komt er toch niet van.

Tip 5. Trap niet in de ‘koopjesval’

Persoonlijk kan ik veel blijer worden van een koopje dan van dure merkkleding.  Maar… meer dan eens heb ik iets gekocht, alléén maar omdat het een aanbieding was.  Ook daardoor slibt je kledingkast dicht met items die je nooit aantrekt.

Tegenwoordig ben ik minder gefocust op de kortingen.  Alleen als iets me echt leuk staat en als het ook lekker zit, dan koop ik het; korting of geen korting.

Tip 6. Bij twijfel is het ‘nee’!

Sta je op het punt om dat rokje te gaan afreken, maar twijfel je?  Doe het dan niet!  Luister naar je intuïtie.  Je voelt die twijfel niet voor niks, ook al kun je er niet onmiddellijk een reden op plakken.

Vuistregel: bij twijfel is het nee, zelfs bij het minste beetje twijfel.

En begint het thuis pas bij je te dagen dat dat rokje misschien toch nét iets te kort is?  Meteen terugbrengen!


Zo.  Ik hoop dat deze 6 tips je behoeden voor nog meer miskopen.  Al zul je misschien geen 80% van je kleding meer voor niks aanschaffen, maar nog 40%.  Ook dan heb je jezelf heel wat schuldgevoel, geld én rommel in je kledingkast bespaard.

Trouwens… dat van die 80% lees je overal, maar dat blijkt helemaal nergens op gebaseerd.  En toch klopt het!  Tenminste…  wat mijn kledingkast betreft, dan ;-).

________________________________________

Meer over dit onderwerp lees je hier!
________________________________________

Liggen er in jouw kast ook stapels kleren die je nooit aantrekt?  Of heb jij de ultieme winkelstrategie ontdekt?  Laat het in dat geval even weten ;-)!

Xo, Sunny

PS Zit niet niet alleen je kledingkast te vol, maar eigenlijk al je kasten?  Met deze 10 tips houd je ze voorgoed opgeruimd.


Misschien vind je dit ook interessant:

HET ENIGE ACCESSOIRE DAT JE ECHT NODIG HEBT

MOET JE HAKKEN DRAGEN OM ER ELEGANT UIT TE ZIEN?
Afbeelding: RubbermaidTM

10 opmerkingen:

 1. Herken mezelf in dit artikel. Voor ik ga shoppen kijk ik altijd eens goed wat ik al heb in mijn kleerkast, er zit idd veel meer in dan je denkt. Zo ontdek je dan weer welke leuke dingen er al in je kast hangen en kan je het shoppen soms vanzelf uitstellen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad een hele goeie tip, is dit! Vaak ben je 't allang vergeten wat er nog in je kast hangt. Daar kan je dan weer hele nieuwe setjes en combi's mee maken.
   Dank je voor deze tip.

   Verwijderen
 2. Ondanks dat ik best een spontaan type ben, heb ik me altijd redelijk gehouden aan eerst de basic en dan de opfluffers. Mijn geruite jurkje Kerstmis laatstleden was een impuls. Daar was ik op het eerste gezicht "verliefd" op. En ik heb het heel veel kunnen combineren met kleding die ik al jaren had. Van netjes tot sportief en stoer. Dus wel een impulsieve aankoop, maar zeer beslist geen miskoop.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat jurkje is ook echt heel leuk. Zou ik ook zomaar ineens voor zwichten ;-).

   Verwijderen
 3. Fijn artikel. Ik heb steeds minder miskopen en koop steeds minder om het kopen. Hier had ik vroeger nog wel eens last van (thuiswonend, weinig vaste lasten en veel werken) nu weet ik beter. Ik hou nog steeds van winkelen en bij twijfel laat ik het staan.

  Ik moet nu verder klikken naar het laatste linkje want ik mag binnenkort alle kasten aanpakken maar dit heeft met kinderkleding wat te klein is geworden te maken hoor ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukkig gaat het in jouw geval om kinderkleding die te klein wordt. Mijn kleding wordt bij tijd en wijle ook wel 's te klein ;-).

   Verwijderen
 4. Zelfkennis doet ook veel. Zo heb ik de neiging om alles mooi te vinden waar bloemetjes op staan. Zelfs als het verder niks is. Sinds ik dat door heb, heb ik minder miskopen.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor deze tip, Nicole.
   Idd: je bewust zijn van het 'waarom' je op het punt staat om iets nieuws te kopen.

   Verwijderen
 5. Handige tips, hier kan ik iets mee! Thanx!

  BeantwoordenVerwijderen